ATÖLYE

Doç Dr. Gönül CENGİZ

“Film Okumaları” Atölyesi

〰️

16 KASIM 2023, PERŞEMBE

18.30

〰️

GBB Gaziantep Sanat Merkezi

(Çukur Mah. Doktor Mecit Barlas Cd. No:14  Şahinbey/Gaziantep)

 

 

〰️ATÖLYE HAKKINDA〰️

Film okuması, filmin neyi anlattığını ve anlattığı şeyi neden o şekilde anlattığını çözümleyip; asıl vermek istediği mesajları algılayabilmemizi sağlayan ve çok yönlü düşünülmesi gereken bir kavramdır. Bir filmin okumasını yapmak demek, onu derinlemesine analiz etmek demektir. Bunu yaparken de sinematografik ögeleri, değerlendirme içerisinde bulundurmak gerekir. Kullanılan kamera açıları, diyaloglar, kostümler, ışık, makyaj vb. her küçük detay bile bize o filmin analizinde bir yol gösterici olabilir.

Tiyatroyu andıran dekor ve atmosferiyle izleyicisine farklı bir deneyim sunan Lars von Trier’in 2003 yapımı ‘Dogville’ filmi insanın doğasına bir eleştiri getirmekte… Sonuna kadar seyirciye farklı ahlaki sorgulamalar yaptıran film, tiyatro sahnesi izlenimi ile de sinemaya yepyeni bir yaklaşım sergilemekte…

 

 

〰️GÖNÜL CENGİZ HAKKINDA〰️

10 Ocak 1988 yılında Bakü’de doğdu. 2005-2009 yılları arasında Bakü Devlet Üniversitesi, Gazetecilik Bölümü’nden mezun olduktan sonra 2010-2012 yılları arasında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Anabilim Dalında yüksek lisans, 2012-2016 yılları arasında aynı anabilim dalında doktora eğitimini tamamladı. 2014- 2016 yılları arasında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesinde araştırma görevlisi olarak çalıştı. 2016-2019 yılları arasında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölümü’nde Dr. Öğr. Üyesi olarak görev yaptı. 2019 yılından itibaren Gaziantep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü’nde Dr. Öğr. Üyesi olarak faaliyete başladı, 2022 yılından itibaren ise Doçent Doktor olarak görevine devam etmektedir.

Gönül Cengiz, “Yeni Medya Sanatı” ve “Senaryo Anlatısı” üzerine söyleşiler gerçekleştirmiş, kısa film festivallerinde jüri üyeliği yapmıştır. Aynı zamanda sinemanın düşünsel boyutunu ele alan kitap bölümü ve makaleleri, sinemanın diğer sanat dalları ile olan etkileşimini inceleyen uluslararası bildirileri, eski Sovyet ülkelerindeki medyanın durumunu inceleyen çok sayıda uluslararası çalışmaları, yeni medya sanatını anlatan kitap bölümü ve sosyal medya üzerine araştırmaları da önemli çalışma alanını oluşturmaktadır.

#filmokumaları

#gonulcengiz

@gonulcengiz8845