KADİM KENTİN İLK VE TEK ‘ALTERNATİF TİYATRO FESTİVALİ’ GELENEĞİ DEVAM ETTİRİYOR

Gazişehir Kültür ve Sanat Derneği (GAKSAD), bu yıl üçüncüsünü gerçekleştireceği tiyatro festivaliyle bir kez daha sahnelere çıkmaya hazırlanıyor. “Kültür İçin Alan”ın destekleriyle 24-30 Ekim 2022 tarihleri arasında Gaziantep’te gerçekleşecek olan festivale, Türkiye ve Avrupa’daki Kültür Sanat dünyasından partnerler ile yereldeki önemli kurum ve kuruluşlar da destek olmakta..

Yedi gün sürmesi plânlanan 3. Gazişehir Tiyatro Festivali’nin bu yılki teması “birlikte mümkün”… Festival, insanlık adına zorlu geçen bir çağda, her şeyin birlikte mümkün olabileceğine değiniyor. Farklılıkların, olumsuz algısının aksine, eşsiz bir zenginlik ve uyum içerisinde güzel bir çeşitlilik olduğunu anlatmayı hedefleyen festival, farklılıkları güzellikle mümkün kılmak için bir araya getiriyor. Tüm farklılıklarımızla, birlikte mümkün, birlikte güzeliz…!

 

FESTİVALDE NELER VAR?

İstanbul ve Amsterdam’dan sanatçıları ağırlayacak olan 3. Gazişehir Tiyatro Festivali’nde 10 tiyatro oyunu/performans gösterim yapacak… Her oyun sonrası fuaye alanında gerçekleşecek olan “Kahve Tadında” etkinlikleriyle, seyirciler samimi bir atmosferde oyun ekipleriyle birlikte karşılıklı sohbet etme imkânı bulacaklar… Festival boyunca farklı mekânlarda geçekleştirilecek olan atölyelerle “mozaik yapımından oyunculuğa, hikâye anlatıcılığından doğaçlama dansa, oyun farkındalığından heveskâr seyirciye” gibi çeşitli konularda katılımcılara eğitimler verilmesi hedefleniyor. Maltepe Üniversitesi işbirliğiyle kültür sanat ve edebiyat üzerine çeşitli söyleşiler gerçekleştirerek şehirdeki düşünce ve sanat bilincini arttırmaya katkı sağlayacak olan Gazişehir Tiyatro Festivali, aynı zamanda festivalin organizasyonunu da Maltepe Üniversitesi GSF Sahne Sanatları bölümü öğrencileriyle birlikte yürütecek… Ayrıca, Hollanda Amsterdam merkezli Mezrab Theatre ile yapılan ortaklıkla, Avrupa’da yürütülen güncel sanat faaliyetleri hem workshop, hem de performans gösterimi olarak Gaziantep’e taşınmış olacak… Öte yandan Kadıköy Boa Sahne partnerliğinde gerçekleştirilen festival repertuvar ve atölye çalışmaları, yine Kadıköy Boa Sahne öncülüğünde Gaziantep’te tiyatro faaliyetlerinin kalıcı olarak kök salması için çalışmaların birlikte yürütülmesi amaçlanıyor.

 

SANAT ÜRETMEYİ ‘BİRLİKTE MÜMKÜN’ KILAN FESTİVAL

Festival kapsamında “Biz” isimli performansını sergileyecek olan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Modern Dans Ana Sanat Dalı Öğretim Üyesi Dr. Bedirhan Dehmen, icracılığını ve yönetmenliğini üstleneceği yepyeni bir Performans/Hikâye Anlatımı Projesini Gazişehir Tiyatro Festivali yapımcılığında hayat geçiriyor. Walter Benjamin’in “Tarih Meleği” olgusu üzerinden yola çıkan “Angelus” isimli proje, Gaziantep’in tarihinden ve etnik ses tınılarından beslenerek “ilerlemeyi” hedefliyor. İTÜ Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Dr. Ozan Baysal’ın müzik ve ses düzenlemesini yapacağı projenin, Dramaturjisini üstlenen Maltepe Üniversitesi Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Zerrin Yanıkkaya, projenin yazarlığını da Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Hasan Ergün’le birlikte yürütüyor. Gaziantep’in Tarihî Bey Mahallesi hikâyelerine odaklanan proje, ilk olarak festivalde Master Class gösteriminden sonra, İstanbul’da prömiyer yaparak, sezon boyunca sahne almayı plânlıyor.

 

BU FESTİVAL ‘EKOLOJİK DÜŞÜNCEYİ’ DESTEKLİYOR

“Geri dönüş” ve “dolaşmak” kavramlarını ekolojik bir yöntem ve biçim olarak benimseyen Eylem Ejder, tiyatro ve ekoloji ilişkisi üzerine araştırma notlarını, şiir-metin ve oto kurmaca yazılarından oluşan günlüğü ve fotoğrafları ile harmanladığı çalışmasını festival kapsamında katılımcılara sunacak… “Sunum-Performans” (Lecture Performance) şeklinde ilerleyen bu özel çalışma, geri dönüşün temeline oturan, dönülecek bir yer olduğu fikrini, “dolaşmak ve köklenmek” eylemleri üzerinden okuyarak, arayışın kendisini görünür kılmak ve bu arayışın geri dönüştürdüklerinin izini sürmek istiyor. Ekolojik düşüncenin kalbinde yer alan “dolaşıklık” (entanglement) kavramıyla, interaktif bir performans vadeden gösteri, Gaziantep Ekolojik Bina’nın doğal ve ekolojik atmosferinde ismiyle müsemma bir etkileşimle katılımcılarının beğenisine sunulacak…

 

FESTİVAL PROGRAMI

24-30 Ekim 2022 tarihleri arasında Gaziantep’te altı ayrı mekânda, otuz farklı etkinlik gerçekleştirecek olan 3. Gazişehir Tiyatro Festivali’nin ev sahipliğini yapacağı oyunlar ve etkinlikler şu şekilde:

TİYATRO EKSİ ON ALTI : Prima Facie (Oyun)

KUZGUN YAPIM : Delibo (Oyun)

KADIKÖY BOA SAHNE : Mutlu Değilim Ama Kahrımdan Da Ölmüyorum (Oyun)

TİYATRO HEMHÂL : N’olcak Bu Yusuf Umut’un Hâli (Oyun)

BİZ PLATFORM : Biz (Performans)

EYLEM EJDER : do,laş,mak (Lecture Performance)

TİYATRO GÜLGEÇ : Öfkenin Yakın Geçmişi (Oyun)

GAZİŞEHİR KÜLTÜR VE SANAT DERNEĞİ : Angelus (Performans)

MEZRAB THEATRE : The House of Stories (Performans)

TİYATRO YAN ETKİ : Tilkiler ve Kötü Kalpli İtler (Oyun)

MEHMET YILMAZ : “Mozaik Yapım” (Atölye)

AYTEKİN ATABEY : “Oyun & Oyunculuk Farkındalığı” (Atölye)

MARGO VAN DE LINDE : “Stand Up Poetry” (Atölye) 

SOULA NOTOS : “STORYTELLING: how to tell better stories” (Atölye)

MİHRAN TOMASYAN : “Doğaçlama Dans” (Atölye)

Dr. HANDAN SALTA – Dr. EYLEM EJDER : “Heveskâr Seyirciler” (Atölye)

Doç. Dr. ZERRİN YANIKKAYA : “Bunu Bi’ Konuşalım” (Söyleşi – Moderatör)

Doç. Dr. SÜREYYA KARACABEY : “Duyguların Dramaturjisi: Bir Ortaklık İnşası Olarak Tiyatro” (Söyleşi) 

MİRAN BULUT : “Türkiye ve Dünya’da Dijital Performans” (Söyleşi)

OYUN SONRASI SÖYLEŞİLER : “Kahve Tadında” (Fuaye Sohbetleri)

 

Gazişehir Tiyatro Festivali ile ilgili detaylı bilgiye, www.gazisehirtiyatrofest.org web adresinden, info@gazisehirtiyatrofest.org  mailinden ve “gazisehirorgtr” kullanıcı adıyla, tüm sosyal medya hesaplarından ulaşılabilirsiniz. #gazisehirtiyatrofestivali #gazisehirfest #kulturicinalan #spacesofculture #birliktemumkun #possibletogether